Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/16/kristineberg-20-45/

STHLM i mitt hjärta

Kristineberg 20.45

Den ligger där än. Jämn som ett marmorgolv och grön som en sommarsallad. Gömd bakom SL:s bussgarage och med Essingeledens ständiga sorl svävande över sig. Kristinebergs bollplan. Den enda av innerstadens gräsplaner tillgänglig för oss som inte har fotbollen som yrke.

Hotad så många gånger att förvandlas till bostäder eller garage och för evigt rättas in i ledet av gamla minnesvärda exidrottsplatser. Alltid räddad i sista stund, ibland av politiker, en annan gång av tillfälligheter. För det tillhör det förgångna att spela fotboll på naturgräs. Nutid och framtid stavas plast.

Häckklippande barn, varvsamlare på löparbanan och glidtacklande galningar på gräsplanen. Den 80-årsjubilerande ”Krillan” har många återkommande gäster i varierande storlekar och med olika ambitioner. Man börjar snabbt känna igen dem. Själv är jag där två gånger i veckan.

Det är ett privilegium att kunna krita ner skorna och känna lukten av nyklippt gräs när man spelar fotboll år 2013. En ynnest att få slå en passning som rullar och inte hoppar. Det får jag tacka min osedvanliga tur för, och skickliga planskötare förstås.

Olof Lindberg,

Reporter