Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/08/19/10-23-norrtullsgatan-5/

STHLM i mitt hjärta

10.23 Norrtullsgatan 5

Rätta artikel

Kanske är det för att jag gått upp i vikt. Känslan att allt är för trångt, inte bara jeansen. Under mitt köksfönster finns en gårdsterrass där 100 nya skolbarn ska leka om någon vecka. Matteusskolan har blivit med för många barn lagom till terminsstart och ett skolsubstitut panikbyggs i detta nu. Det här är inget klassiskt ”not in my back yard”- inlägg för jag är på väg härifrån till en förort med mer luft än man kan andas. Undrar mest hur 100 sexåringar ska få plats här.

Jag måttar ytan där barnen ska rastas. Stegar upp den till tjugotvå meter lång och åtta meter bred. Det blir 176 kvadratmeter. När ”skolan” är fullt utbyggd med 220 barn om ett par år får de 0,8 kvadrat rastutrymme per barn. Om man tar bort planteringar och möbler.

Utbildningsnämnden har tänkt på det. I maj när man kläckte idén att göra skola av ett kontor många kvarter bort från själva skolbyggnaden insåg man terrassens begränsning som skolgård. Därför filar man på ett skiftsystem för att schemalägga sexåringarnas raster så att de åtminstone tar sig ut på terrassen när klockan ringer.

Jag har inga barn och jag bor snart inte i Vasastan. Det är jag glad för. Borde ändå gå ned i vikt, för jeansens skull.