Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/12/12/malmskillnadsgatan-kl-12-10/

STHLM i mitt hjärta

Malmskillnadsgatan kl 12.10

Den 42-årige fyrabarnsfadern tränger sig förbi en ensam man i den skräpiga trappan intill Malmskillnadsgatan. I samma ögonblick går kanylen igenom det yttersta hudlagret.

Uppdraget utfört.

En halvtimme tidigare hade den 42-årige mannen promenerat på Oxtorget, i kvarter som framkallat bilder av Leif GW Persson, Sven Wollter, 80-talsfilm och piketpoliser. Huruvida någon polisfilm utspelat sig här är ovidkommande – för det är en präktig polisfilmsaura som präglar dessa urbana och läskigt övergivna gator ett stenkast från Hötorget och Stureplan.

I ingången till Hötorgets t-bana på Malmskillnadsgatan har vinden och fredagsnatten samlat hamburgerrester, ölburkar och annat julemys. I trappan sitter en ensam själ som snart ska bli passerad av en 42-årig man med en välfylld julklappspåse i näven.

Höger jackärm är uppkavlad, vänsterhanden håller i sprutan och sökandet efter det rätta stället att sätta sticket är över. Tummen pressar långsamt ut sprutans innehåll i armvecket.

Mannen i trappan sitter kvar när den 42-årige fyrabarnsfadern hastar vidare mot tunnelbaneperrongen. Det är en lördag strax före jul.