Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2013/12/23/karlaplan-22-0/

STHLM i mitt hjärta

Karlaplan 22.0

Snart jul. Alla ska vara snälla. Alla som kan, alltså.

Ser Dickens ”A Christmas Carol” på Maximteatern och tänker på hur märkligt det är med högtider då man plötsligt förväntas tänka mer på andra än vad man annars gör. Ni vet hur upphaussat allt blir. Alla ska tindra. Äta god mat. Döva dåliga samveten.

Men först ska vi stressa ihjäl oss samtidigt som vi gärna låtsas att vi står över konsumtionshysterin.

Mr Scrooge i den klassiska julsagan har ett grymt cv när det gäller kvaddade jular, särskilt på det känslomässiga planet. Det gör honom till en ensam, snål och girig man. Bara sekunder innan han ska dö inser han sitt misstag.

Hans plötsliga självrannsakan leder till ett nytt liv – fyllt av kärlek, närhet, värme. Han hade kunnat ha det så hela sitt liv, precis som du och jag skulle kunna ha det. Om vi bara orkade se att det faktiskt spelar roll att man bryr sig.

Det gör ont att veta att många barn inte kommer får den jul som skyltfönstren påstår finns. Det tycker jag vi ska tänka på varje dag, inte bara på julafton. Eller så bestämmer vi helt enkelt att julafton – det kan det få vara varenda dag.