Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/05/stocksund-kl-19-45/

Sthlm i mitt hjärta

Stocksund kl 19.45

Jan Falk Text

Nu ska villatjuven stoppas! Det ska nämligen finnas ”smartwater in this area” enligt skyltarna i trakten. Budskapet förstärks även med lappar på fönstren. Och då ska alla bovar som händelsevis har vägarna förbi förstå att det är lönlöst att bryta sig in och sno något.

För ingen har någon glädje av stöldgods som försetts med dna som kan spåras tillbaka till ägaren.

– Redan om vi stoppar någon med misstänkt gods i bilen kan vi se om de åker omkring med sånt som inte är deras, förklarar kriminologen Peter Lindström från scenen i skolans aula.

När ficklampans uv-ljus riktas mot föremålen uppstår ett grönt avslöjande ljus, får vi veta.

Efter informationsmötet får vi själva prova att dutta på dna på klockor, smycken, tavlor, textilier och annat och testa med ficklampa.

– Nej, det är inte hälsofarligt.

Vårt område är med sina 500 hushåll, precis som brottsutsatta delar av Tyresö och Lidingö, uttagna i ett försöksprojekt. Vi får kvittera ut en märkpenna med dna, unikt för just oss. Nu ska inbrotten minska med minst 30 procent om året visar försök från England. Det låter tryggt.

Visshet får vi då Malmö högskola på sikt utvärderar alltihop.