Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 03:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/13/kungsgatan-06-43/

Sthlm i mitt hjärta

Kungsgatan 06.43

Cirklar runt i ett söndagsgäspande city. Skiftarbetande kvinnor skyndar förbi omkringdrivande män som inte har någonstans att bo. Snabbmatspersonal sopar bort lördagsskräpet kring mannen som sover i sin sovsäck på Kungsgatan.

Stockholm city har inte orkat säga god morgon än. Kör mot söder på grusiga gator och får slalomsvänga förbi tjälhålen genom Södertunneln för att hamna på ett nästan lika sömnigt Södermalm. Morgonpigga weekendturister vandrar vilset utmed Hornsgatan på sightseeing utan några sights i sikte.

Jag köar tålmodigt för en croissant direkt från plåten i en av få matbutiker som öppnar klockan sju och får nöja mig med pappkaffe på Seven Eleven. Vid åtta får jag äntligen kaffe i porslin på Kaffebaren på Hornsgatan. Bänkar mig vid uteborden bland andra påbyltade södermalmsbor som vill vakna till cortado och surdegssandwich. Blir barnsligt glad av ett ristat hjärta i creman och lite värmd av omtanken att caféet håller med uteservering året om.

Bysistorget är en suddig skiss av vad en dygnetruntmetropol skulle kunna vara en söndagsmorgon. Men då måste Stockholm ställa klockan på servicetid i stället för sommartid. Där är vi inte än.

Jessica Ritzén