Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/19/vaddo-kl-11-07/

Sthlm i mitt hjärta

Väddö kl 11.07

Det är husvisning på Björkö. En vacker huvudbyggnad från 1911 med tillhörande ladugård, jordkällare och småstugor. Barnfamiljer med stora husdrömmar trängs med män i snickarbyxor med kli i hantverkarfingrarna – och en och annan nyfiken ortsbo.

I köket tronar en vedspis och en ho med kallvatten. På väggarna välhållna tapeter som skulle platsa på museum, på golven linoleum­mattor från tiden när de uppfanns.

Här tycks tiden ha stått stilla. Någon berättar att en gammal dam bott i huset i hela sitt liv tills hon dog förra året.

Nu är huset tömt på allt liv, men på ett skåp ligger några gamla fotografier. På en bild står en ung kvinna framför husets trappa.

Tankarna far iväg. Kanske är det hon? Hur var livet på gården? De små bostäderna på gården – vilka bodde där? Drängar eller pigor? Sommargäster?

Gården med den gamla damen har fått mig i sitt grepp. Den enda träff jag får på nätet är en sajt med inflyttningar till Björkö-Arholma i början av 1900-talet. Damen på gården hittar jag inte, men väl en lista på alla som flyttade till området från 1914 och framåt. Omkring 40 hushåll per år: drängar, pigor, sjömän, stenhuggare från Lidingö, Södertälje och Kungsholmen.

Ännu en historia man vill veta mer om.