Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/21/sodermalm-08-40/

Sthlm i mitt hjärta

Södermalm, 08.40

Kliver över ännu en skräphög på Varvsgatan och tänker att saker och ting har förändrats. Och inte till det bättre.

I alla fall var gatorna renare förr. Ska man tro landstingsrevisorerna så fanns det också fler vårdplatser i Stockholm förut. Trots larm­rapport för fyra år sedan.

För att inte tala om skolan. Enligt den senaste Pisa-rapporten är nu bara tre länder efter oss i läsförståelse för femtonåringar: Chile, Mexiko och Slovakien.

Utbildningsministerns ord ”Framtiden börjar i klassrummet” låter hoppfulla men när dåtiden var bra mycket bättre än nutiden får man hoppas att framtiden börjar rätt snart. Och andelen uppklarade brott sjunker, trots 4 000 nya konstaplar.

Sverige är ett högtillitsland, skriver Kjell Albin Abrahamson i sin bok ”Ukraina” där han kontrasterar vår stora svenska tillit gentemot myndigheter och politiker mot den (naturligt nog) kroniska misstänksamheten mot desamma i den gamla Sovjetrepubliken. Kjell Albins bok har bara tre år på nacken men den känns ur ett svenskt perspektiv ändå väldigt mycket förr.

Hans nästa bok kanske kommer att heta ­”Sverige”? Det var i alla fall mycket renare gator på Krim än det är på Södermalm.

Paul Hansen