Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 14:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/25/fagerangsvagen-stuvsta-14-02/

Sthlm i mitt hjärta

Fagerängsvägen, Stuvsta 14.02

Gruset yr och jag ser cyklister vart jag än vänder blicken. På något vis är det vår trots kylan. En helrosa liten tjej på lika rosa cykel försöker lära sig cykla. Till och med styrpinnen som hennes mamma halvspringande håller i är rosa.

Ett ungt par kommer gående. Framför dem kör en fyraårig pojke fram och tillbaka med stödhjulens hjälp.

Åttaåringen som är ute på en alldeles för stor cykel åker med bara ena handen på styret. Den andra täcker det röda örat – cykelhjälmen skyddar inte mot blåsten.
I den skymda kurvan på Sofiebergsvägen låter en pappa sin femårige pojke vingla mitt på vägen. De möter lyckligtvis ingen snabb bilist.

Nere i Myrängensrondellen svischar en man i åtsmitande trikåer och farthjälm förbi på en racercykel. Bilarna har inte en chans att stanna men cyklisten klarar sig på något magiskt sätt.

På Fagerängsvägen kör två pojkar i bredd. Men ve och fasa, de bromsar inte in i backen utan trampar på allt vad de kan. I hög fart tar de korsningen. En medelålders kvinna med rak rygg korsar från vänster och en svart suv kommer från höger. Vilken tur att de inte passerade en minut tidigare!

Anita Bengtsson