Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 14:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/03/26/drottninggatan-kl-09-48/

Sthlm i mitt hjärta

Drottninggatan kl 09.48

Steget mellan snille och stolle är ibland kort. Tänker på det när jag snubblar fram på de blänkande bokstäverna i gatan en bit nedanför Blå Tornet, sista adressen för August Strindberg. Raddan av klassiker i bokhyllan hemma tar väl upp nästan en meter – utan att jag ens ansträngt mig. ”Hemsöborna”, ”Röda rummet” och så vidare. Välkända alster för de flesta utom för de som valde att byta skolans svensktimmar mot egna studier i biljard eller liknande.

Men. I hyllan dväljes äfven verk af mer tvifvelaktig karaktär författade af den djefla karlen, för att låna Augusts språkdräkt ett tag. Pysslet med guldtillverkning är väl allom bekant men hans språkvetenskapliga fabuleringar har av goda skäl inte förenat sig med klassikerna. För det är lite svårt att tänka sig att Emile Zola skulle ha något gemensamt med den lilla orten i Norditalien som heter Gorgon Zola. Kusin med osten, njae. Eller att alla språk härstammar från hebreiskan, att kinesiskan är släkt med finskan, att Indien inte har någon urhistoria utan räknar all kultur som tillkommen efter Alexander den stores tid.

Var han vår störste stolle också? Tunga funderingar som tarvar en semla på närmaste fik.

Johan Smitt