Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 18:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/04/16/svedmyra-kl-08-15/

STHLM I MITT HJÄRTA

Svedmyra kl 08.15

Läget är perfekt. Kvinnan som satt vid fönstret går av i Högdalen. Jag glider snabbt över på hennes plats på vänster sida i färdriktningen, sista vagnen mot Hässelby strand. Himlen är klarblå. Plats och väder är avgörande.

I Svedmyra strax innan tåget stannar syns de första öarna av nyutslagna påskliljor. Så nära att man får för sig att de planterats för att synas från t-banetåget.

Vid stationen i Stureby finns en vacker röd trävilla med sadeltak. Här är rabatterna och gräsmattan full av de mest bedårande porslinshyacinter i vitt och babyblått. Ett gult rappat hus visar upp påskliljor och blålila vårstjärnor.

Nära Sockenplan står småhusen som vänder sina gavlar mot spåret. Här blommar scilla, vårlök och annat smått och gott.

I Enskede gård stannar tåget alldeles invid en dunge helt omsvärmad av utvandrade vårstjärnor. Huset är en vanlig beige träkåk i 40-talsstil men gräsmattan är formidabel – en sky av blålila vårstjärnor som vänder sina älskliga ansikten mot solen.

Sist ut är det allra sötaste lilla Enskedehuset, vitt med grå fönsterluckor, som ståtar med en vacker kombination av vårstjärnor och påskliljor. Fullständigt oemotståndligt.

Anita Bengtsson