Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/05/07/krukmakargatan-16-38/

STHLM I MITT HJÄRTA

Krukmakargatan 16.38

Härom året önskade sig sonen en uppstoppad tjäder i julklapp. Hustrun fann en på Tradera. Det var julens största paket.

Efter bara ett år hade han tröttnat på djuret som stod och samlade damm. På Blocket kunde han sälja tjädertuppen med en god vinst. Det hade blivit inne med uppstoppade djur.

Detta tänker jag på när jag står och blickar upp mot ett uppstoppat rådjurshuvud för tre tusen kronor på Brandstationen. Mer förvånande är kanske den skraltiga målarstegen för två tusen spänn.

En sådan skulle man knappast bemödat sig om att plocka upp då när rotande i containrar var ett populärt söndagsnöje. Jag möblerade hela min första lägenhet i Stockholm med containerfynd. När jag skulle uppvakta en kvinna för första gången och glömt blommorna stod där påpassligt en container utanför porten. Jag hittade en ljusbrun pinnstol och ringde på.

Helt rätt tänkt. I dag är hon min hustru.

Visst är det lätt att förfasa sig över att någon kan begära flera tusen för en sliten stege. Samtidigt är det rätt hoppfullt att någon är beredd att betala så mycket för något som förr slängdes på tippen.
Men frågan är vart alla containrar tog vägen.

Hans Arbman