Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/05/12/rosendals-tradgard-kl-14-55/

STHLM I MITT HJÄRTA

Rosendals trädgård kl 14.55

För första gången på minst tio år tar jag fram cykeln ur källarförrådet. Den står sig fortfarande. Märket börjar på C och slutar på T.

Jag trampar på från mitt kvarter på Södermalm, över Skeppsbron, passerar Gröna Lund på Djurgården, för att en stund senare kasta en blick åt höger och Prins Eugens Waldemarsudde. Det ligger där det ska. Varför skulle det inte?

Fortsätter man rakt fram, för att strax därpå svänga höger, för att sedan svänga vänster, faller blicken på Rosen­dalsterrassen. Här ligger det, paradiset, med växter som balkongen suktat efter sedan hösten 2013.

Just den här dagen råkar Madam M vara tillbaka från sin Indienresa.

– Hej, kul att ses! Din balkong ligger i söderläge, jag kommer ihåg, säger hon.

– Precis. Och med intensivt solljus, om vädret är på det humöret, säger jag.

– Låt mig tänka. Här har du min favorit: småblommiga Clematis Summer Snow. Jag tycker att du ska plantera tre blodnävor i samma kruka. Din balkong kommer att svämma över, och grannen ovanpå, om du har någon, kommer att häpna.

Om det blir någon sommar, tänker jag.

Susanna Hellberg