Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/05/19/nockebyhov-kl-08-32/

STHLM I MITT HJÄRTA

Nockebyhov kl 08.32

Stockholm är Sveriges bästa stad att bo. Det visste jag redan för 20 år sedan när jag packade resväskan och tog tåget hit. Det nya i Fokus kommunranking är att orten jag övergav tar jumboplatsen bland storstadskommuner i landet.

Fokusredaktionen kan aldrig ha tagit tåget till Oxelösund. Ursäktade möjligtvis av att det var decennier sedan det gick tåg dit.

Oxelösund är lika lite storstad som banan är en grönsak. Där bor 11 000. Inte ens när jag bodde där var Oxelösund en stad. När vi åkte in till stan åkte vi till Nyköping en mil bort. Centrum påminner om Vällingbys schackrutetorg fast saknar charm. När pappa första gången tog bussen till Oxelösund missade han att hoppa av i centrum vilket han upptäckte först tillbaka på busscentralen i Nyköping. Så liten kan en storstad vara.

Definitionen enligt Fokus är att 100 procent av invånarna bor i tätortsnära. Oxelösund är bara centrum och järnverk så alla bor ju där.

Jessica Ritzén

Kommunlistor ska tas med en container salt. Svenskt Näringsliv utsåg i år jumbometropolen Oxelösund till årets raket på sin lista.

Oxelösunds cykelvägar däremot slår Stockholm med hjullängder. De är i världstopp.