Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/05/22/palsundsgatan-kl-07-03/

STHLM I MITT HJÄRTA

Pålsundsgatan, kl 07.03

Pålsundsgatan, kl 07.03

Vårsolen som länge lyst med sin frånvaro gör för en gång skull tvärtom. Det oväntat starka skenet bländar mina trötta ögon när jag vankar runt kvarteret med Sixten på vår rutinmässiga morgontur. I söndagsottan är det inte många man möter, ett par hundägare, kanske någon joggare. Sommarens vilsna hotellgäster som letar efter Långholmens hotell har ännu inte börjat dyka upp.

Vid kvarterets näst sista hörn är det som vanligt dags att köpa färskt bröd på det italienska stamfiket. Det bästa med att bo i en storstad är att den krymper med tiden. Livet skruvar sig inåt i en allt intimare skala och det känns hemtamt när bagaren lägger de varma frallorna i en påse och glatt kommenterar det soliga vädret med sin mjuka italienska brytning. ”I morse var det jättefint.” I morse? Klockan är bara någon minut efter sju, men allt är ju relativt antar jag. Svinottan för vissa är något helt annat för andra. Speciellt om man är bagare.

På tal om svinottan, när jag strax efter 05.00 nästa morgon köar för att köpa morgonkaffe på Arlanda ser jag kvinnan framför mig beställa två Irish Coffee och jag blir mäkta förbluffad. Irish Coffee? Dog inte den drinken ut på 70-talet?

Paul Hansen