Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/05/26/fridhemsplan-15-50/

STHLM I MITT HJÄRTA

Fridhemsplan 15.50

Löpsedeln skriker inte, men ropar ut ”Trendiga skor pajar dina fötter.” Och så klart: ”här är skorna du ska undvika.” Ser mig runtomkring och tänker att många har sådana skor. För det är väl dem, basketdojorna med superplatt sula och högt skaft som det handlar om.

Sexåringen har dem när han kastar sig upp i gungorna på lekplatsen, ­tjugoåringen när hon strosar i Rålambshovsparken och njuter av solen, femtiofemåringen när hon vill känna sig våravslappnad och cykla till jobbet. Och jag kan tycka att det är helt okej. Lite vacker trots mot alla goda råd.

Moralpaniken ser olika ut från år till år. I en gammal DN från 1978 varnar man för att tuggummi är skadligt, särskilt så kallade ”bubble gum” som har en kärna av något smaskigt i mitten. Kanske citron, mint eller jordgubb. Även om de är sockerfria borde de vara bannlysta, rapporterar tidningen och illustrerar med en bild på ett barn som smäller av en jättebubbla som täcker hela ansiktet när den spricker.

Kommer ni ihåg hur det kändes? Jag tuggade hubba-bubba när den tidningen gavs ut, var sju år och hade allt sjå i världen att få så stora bubblor som pojken på bilden. Vilken kille!

Emma Lofors