Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2014/06/18/rotebro-kl-09-12/

Sthlm i mitt hjärta

Rotebro kl 09.12

Dofter kan trigga minnet.

Kliver av bussen vid Rotebro station, för vidare färd med pendeln mot Kungliga huvudstaden. Och allt luktar jäst. Hela Rotebro ÄR jäst.

Det händer några gånger om året att jästfabriken vid Norrvikens strand plötsligt drabbats av en våldsam jätterap.

En kamrat i ungdomsåren, Majt, led av psoriasis. Särskilt i hårbotten. I sitt ständiga sökande efter bot hade hon nu fått för sig att jäst var miraklet. Så hon gned in hela huvudet med jäst. Varje morgon. Hon såg ut som skit, rent ut sagt. Och hon stank. För att maximera chanserna till en ren skär hårbotten käkade hon dessutom upp ett par paket av det grå kletet varje dag.

Det hjälpte föga. Då prövade hon av någon märklig anledning att röka hasch. Fick en haschpsykos och blev jagad av tusentals poliser.

Jag kliver på pendeln och plockar upp min bok. Får kaffespill på byxbenet när en tjej med nyinköpt blask kliver på i Solna. Kvinnan mittemot mej väser: Somliga tror att man kan göra fem saker samtidigt ...”

Och Majt? Ja, periodvis virvlar hudflagor som snö från hennes numera gråsprängda huvud. Hon doftar gott.

Jag ska nog baka bullar i helgen. Med kanel och kardemumma. Det var längesedan.

Birgitta Sundling