Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 01:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2015/04/10/sodermalm-16-01/

STHLM i mitt hjärta

Södermalm 16.01

Tystnaden är nästintill öronbedövande. Klockan är en minut över fyra och byggnadsarbetarna två trappor upp har gjort fredag. Tidigare hemgång. En hel trappuppgång drar en lättnadens suck. Vi som bor där, och som råkar vara hemma. För att vi jobbar hemifrån, ligger med influensa, har studiedag, vabbar eller har gått i pension.

Ända sedan förra sommaren har vi befunnit oss i ett renoveringsinferno. En råvind har sålts och gjorts om till etagevåning. I januari intensifierades arbetet. Det har bilats och terrorborrats och rivits betongväggar non stop, från åtta till fem.

ÅÖÖÖÖNNNN!!! ÅÖÖÖÖNNNN!!! BANK!! BANK!! BANK!! ÅÖNN, ÅÖNN, ÅÖNN!!!

I tre månaders tid har vi som bor här inte kunnat lyssna på radion eller på musik dagtid. Vi har inte kunnat småprata. Och vi har definitivt inte kunnat tala i telefon.

Det är sådant man får tåla om man bor i bostadsrätt. Vi vill ha moderna kök och fräscha badrum, hem som visar vår (likadana) personlighet. Klinkers och ny parkett. Tjusiga hem som det tyvärr inte går att vistas i dagtid.

ÖÖÖÖNNNN!!! ÅÖÖÖÖNNNN!!! BANK!! BANK!! BANK!!

Ibland ser jag framför mig hur husen rasar ihop i innerstan, ett efter ett, när de bärande väggarna bilats en gång för mycket. Hur mycket tål en betongvägg egent­ligen?

Vi imploderar långsamt. Kan inte tänka en hel tanke från början till slut. Själv sitter jag med öronproppar och hörselkåpor och skriver, och nynnar inombords i takt med ÅÖÖÖÖNNNN!!! ÅÖÖÖÖNNNN!!! BANK!! BANK!! BANK!! För inga öronskydd hjälper.

Tänk om någon av grannarna hade spelat extremt hög musik åtta timmar om dagen i ett halvår, så högt att de andra inte kunnat samtala eller ens tänka. Då hade polisen strax stått i farstun och grannen blivit vräkt utan pardon. Men borra banor i betong för att dölja bredband och andra ledningar, det är helt okej.

Och jag tänker ofrivilligt på Michael Douglas och filmen ”Falling down”. På den svenska versionen som kanske snart kommer på en biograf nära dig, där en granne får spel när det borrats en gång för mycket och börjar vifta vilt med knogjärnet.

Häromdagen kom det upp ett anslag i hissen. Den andra råvinden är såld och ska börja bilas i veckan. Efter årsskiftet sänks rotavdraget. ALLA som inte har renoverat sina kök och badrum ännu kommer att göra det i år, var så säker. Även jag.

Under tiden drömmer jag om en hyresrätt. En stambytt.

Ingrid Borggren