Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/02/19/lilla-essingen-14-30/

STHLM i mitt hjärta

Lilla Essingen 14.30

Kan man ens barnvakta sina egna barn?

Första springrundan på Gärdet efter förlossningen, 3 km (yay!) tack älskade Putte* för att jag fick den här #egentiden.

Jag läser Facebookstatusen från en bekant flera gånger men förstår fortfarande inte. En nyförlöst mamma tackar sin man för att hon får ut och jogga? Inget fel på tacksamhet men gärna åt båda hållen, har du någonsin läst en motsvarande status från en pappa? Jag måste se efter i dagens tidning vilket år det är, fortfarande 2016.

Eller är det? En mammaledig vän berättar att hennes man åkt på sin andra surfresa den här vintern men tyvärr kan hon inte följa med oss andra i gänget på Spa över en helg för hon får så dåligt samvete över att lämna familjen. Jag snabbscrollar mitt Instagramflöde från februari och drar slutsatsen att åtminstone tre väldigt semester­liknande pappaledigheter äger rum samtidigt, i Thailand. Med barnets mor. Dåligt med #egentid för de mammorna, åtminstone om man ska tro bilderna.

Hur familjer väljer att dela eller inte alls dela på föräldraledigheten är inte något som jag bör lägga mig i. Komikern och författaren Amy Poehler föreslår ett utmärkt universalsvar på ovälkomna föräldra­tips i boken ”Yes please”, 2014. ”Om det fungerar för dig, toppen! Men det är inte för mig.” Mumsplaining kan vara minst lika utmattande som mansplaining. Vad jag dock kan konstatera är att det vanligaste svaret jag får på frågan om varför pappan i familjen inte utnyttjat de möjligheter till längre pappaledighet som finns i Sverige är att det handlar om ekonomi. Hur illa det egentligen är med det ekonomiska för de familjer i stora bostadsrätter i Stockholms innerstad som jag diskuterat ämnet med kan jag bara spekulera om. Men jag kan inte hjälpa att det kliar på benen när jag hör mammor säga att deras män sitter barnvakt för en kväll när de väl gör någonting på egen hand. Kan man ens barnvakta sina egna barn?

Exemplen ovan har inget med ekonomi att göra men med en inställning som jag inte kan riktigt förstå. Min man åkte till USA en vecka när jag var mammaledig nyligen, inte en negativ kommentar från omgivningen. Jag reste till London en helg under samma tidsperiod och fick förbereda tre, fyra färdiga svar på alla oroliga frågor som avfyrades under Brillobrunchar och i Lilla Essingens lekparker om hur det skulle gå. Det gick bra.

*Putte är ett ­fingerat tillika löjligt namn.

Hanna Mellin