Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 23:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/03/04/upplands-vasby-14-30/

STHLM i mitt hjärta

Upplands Väsby 14.30

I ”Vilda Väsby” började matcherna alltid med ”The final countdown”

När jag berättar varifrån jag kommer flackar folk först lite med blicken. Det finns inte så mycket i min uppväxtkommun att fästa sig vid, inte så mycket man har lagt på minnet. Upplands Väsby har alltid varit lite konturlöst.

Här finns ingen kustlinje, inga bergskedjor eller stora natur­reservat. Upplands Väsby har heller aldrig profilerat sig som särskilt rik eller särskilt fattig.

Det ligger inte nära centrala Stockholm, men inte heller så långt ifrån. Här finns flerfamiljshus och villaområden, slott och små torp. Det är ett slags lagomkommun som aldrig sticker ut.

Men efter någon minut slutar folk att flacka med blicken och säger ”Europe”.

Det är 30 år sedan rockgruppen Europe släppte ”The final countdown”, ett album med flera megahits som förde de unga killarna från Upplands Väsby ut på världsturné och upp i toppen på listor i 25 länder.

Alla ville ha en bit av killarna med pudelfrisyr som bara några år tidigare dragit omkring på Vilunda­gymnasiet, i Väsby centrum eller på spelningarna på musikföreningen Tonkällans otrendiga scen i  gymnasiets matsal. (Där för övrigt Ebba Grön, Tant Strul, Docent Död och Yngwie Malmsteen också uppträdde).

Plötsligt visste hela Sverige var Upplands Väsby låg. I samma veva gick det bortglömda hockeylaget upp i elitserien, en av spelarna värvades till och med till NHL (och tog med sig min klasskamrat over there). Nu hette det ”Vilda Väsby” och matcherna började förstås alltid med ”The final countdown”.

En av dagstidningarna publicerade en karta över var kändisarna bodde i Upplands Väsby för den som ville bli ”starstruck” i förorten (att det var betydligt glesare mellan kändisarna än i Beverly Hills behöver jag inte tillägga).

Det är klart att det har hänt viktiga saker i Upplands Väsby sedan 80-talet. Men nu ska kommunen hedra rockgruppen som satte den på kartan. Det ska resas en staty. Ett fastighetsbolag har långt gångna planer på ett konstverk av Europe, rapporterar radions P4 och den fortsatt aktiva rockgruppen (nu i femtioårsåldern) kommer gärna och avtäcker den.

Om cirka tre år ska det stå klart, minnet av den tid då alla i Sverige lärde sig var förortskommunen Upplands Väsby låg.

Helena Sjödin Öberg