Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/03/11/solna-22-40/

STHLM i mitt hjärta

Solna 22.40

Jag har lagt mig för att sova på en madrass på golvet i min mammas uthyrningsrum

Det har varit kallt i flera månader. Jag har frusit på jobbet och hemma, gått runt i pyjamas och fleecetröja och tryckt ihop mig i tajt fosterställning när jag har lagt mig för att sova på en madrass på golvet i min mammas uthyrningsrum.

I lägenheten i Solna har stambytet fördröjts och påbörjats långt efter planen, men nu verkar projektet ha kommit upp i tempo. Skönt.

Snart kommer jag hem till nytt badrum och ett nytt kök, som har flyttats ut i den överdimensionerade hallen för att ge plats åt ytterligare ett sovrum.

Jag tänker ändå på allt finför­delat damm jag kommer att tvingas leva med i jag vet inte hur många år innan allt är rent igen. Det är förstås plastat mot mitt sovrum och i andra änden mot vardagsrummet och ett av barnens sovrum, men det kommer inte att räcka. Byggsmuts – likt kackerlackor – är vansinnigt svårt att stänga ute och i  princip omöjligt att bli av med.

Jag kan inte sluta längta efter värme. Vid det här laget har det blivit en besatthet. Samma dag som DN skickar ut en nyhetsflash om att SMHI meddelar att våren har kommit till Stockholm sitter jag på en buss från Philadelphia.

Tjugo minuter in i färden händer något med bussen och föraren kör in till vägrenen. Stänger av motorn. Och, därmed, även klimatanläggningen. På motorvägen far bilar förbi i enorma ansamlingar. Det är för varmt här. Jag orkar inte. Efter en stund får vi byta buss.

Vi anländer ett par timmar senare till ett somrigt New York. Det är mars fortfarande och tunnel­banan är trång, perrongerna för små, i vagnarna närmast står folk på varandra för att få plats och varenda rörelse fortplantas genom människohavet. Vad mycket det finns att klaga på om man bara anstränger sig lite. Men hotellet är fint och promenaden runt reservo­aren i Central Park är sagolik och joggare efter joggare passerar med mer eller mindre tung andhämtning.

SMHI:s definition av vår? Svaret finns på hemsidan: dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 plusgrader. Det låter så futtigt, ungefär som att vår är synonymt med ”inte minusgrader på några dagar”. Speciellt med tanke på att alla svenskar vet att bakslag kan komma ända in i maj. I år kom SMHI-våren dock tidigare än vanligt till huvudstaden – den 9 mars i stället för omkring 16 mars. Förhoppningsvis är det ett gott tecken. Bara det inte blir för varmt.

Behrang Behdjou