Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/04/12/hotorgshallen-16-45/

STHLM i mitt hjärta

Hötorgshallen 16.45

Rätta artikel

Hemlängtan är framtidens folksjukdom

När jag i somras efter 20 år i Argentina återvände till Sverige och Stockholm kände jag mig vilsen. Jag gör det fortfarande ibland. Det är som att kroppen rör sig avslappnat och hemvant i kvarteren, men själen är fast i karantän. Den längtar hem.

Att då hitta platser som fungerar som broar till det jag lämnat efter mig handlar om ren överlevnad.

En av dessa oaser är den latinamerikanska köttbutiken i Hötorgshallen. Mer än en butik, är det en portal. Och mer än ett butiksbiträde, är uruguayanen vid disken en ofrivillig exorcist, som fördriver nostalgin ur min kropp.

För när jag står vid disken och väljer kött, chimichurri eller yerba mate på spanska, knycklas världen ihop som en näsduk i näven. Suckarna bottnar och avstånden blir uthärdliga.

Det finns så många människor som jag i Stockholm, som kommit med kärleken i sikte eller döden i hälarna; för jobb, för liv eller för Guds skull och i dag lever under exilens långa skugga.

Så många, att jag tror att hemlängtan är framtidens folksjukdom. Och staden den plats vi kommer att bekämpa den på. En osynlig, lågintensiv strid bakom fasaderna, där den högljudda och doftstarka marknaden blir ett härbärge för lemlästade identiteter; baren, en skyttegrav när vi beskjuts av minnen; hemspråket en ståtlig minaret för den som behöver stoltsera härkomst. Jag vet inte om det är ett krig man kan vinna. Men när det äntligen blir min tur och jag går fram till disken känns det som en tillfällig diplomatisk lösning. Ett eldupphör. Jag har kommit hem.

Martin Ezpeleta

Martin Ezpeleta är vikarierande reporter på DN Stockholm och nyförälskad i staden efter 20 år utomlands.