Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/04/18/stadshagen-23-30/

STHLM i mitt hjärta

Stadshagen 23.30

Rätta artikel

Under metertjock betong kan man lugna kvällar höra växterna jämra sig

En gång bestod nordvästra Kungsholmen av industrier, men även av områden med grönska. Nu har en matta av tätbebyggda hus lagt sig över stadsdelen och den dyrbara marken gör att utrymmet för natur är minimalt.

Jag blir påmind om scenförändringen av en taxichaufför som förundrat ser sig omkring när han ska släppa av mig och fästmön efter en middag på andra sidan stan.

– Senast jag var här var det träd överallt. Jag vet för jag brukade stanna till här för att ta pauser, säger han och lutar sig fram för att bättre se sig omkring.

Lindhagen och Hornsbergs strand tillhör nog de stadsdelar som har genomgått störst förändring de senaste åren. Marken har plattats till och täcks nu av betong, solen göms undan av de höga husen och grönskan finns bara i små undangömda stråk som de boende använder för att nödrasta sina hundar.

Det finns mycket gott att säga om nordvästra Kungsholmen, men det är med sorg som jag tänker på den tillbakaträngda naturen.

Någonstans finns den förstås kvar – under metertjock betong kan man lugna kvällar höra växterna jämra sig. Kanske kommer de tillbaka när de nya bostadsrättsföreningarna bågnar över av skulder så till den grad att fastighetsskötseln blir lidande?

I en liten spricka i en betongtrappa på Lustgårdsgatan anar jag potentialen hos en revanschsugen maskros.

Karl Dalén

Karl Dalén är sociala medier-redaktör på DN.