Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 16:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/04/21/swedenborgsgatan-17-45/

STHLM I MITT HJÄRTA

Swedenborgsgatan 17.45

Uteserveringen har det där extra en vanlig krog aldrig kan få

Nu ligger byggställningarna i en hög på trottoaren och det långdragna vindsvåningsbygget är över. Det betyder att Swedenborgsgatans andra sommar som gågata inte behöver störas av ett bygge mitt i gatuvimlet.

Förra sommaren hade gågatan lite av provisorium över sig och vädret gjorde att det först mot slutet av juli blev det folkliv som en gågata med uteserveringar ska ha. Då blev den från parkerade bilar tillfälligt befriade gatstumpens utomhusbord platser för spontana möten och spontana samtal. För det är så att en gågata i grannskapet kantad av många bord blir mer än en kvarterskrog.

Visst är en bardisk eller ett bord på kvarterskrogen bra platser för umgänge. Men uteserveringen har det där extra som aldrig en vanlig krog kan få. Här kan den som känner igen en bekant vid ett bord stanna till och byta några ord, eller rentav greppa en stol och slå sig ned och beställa en kaffe eller ett glas vin.

En ljum kväll förra sommaren när vi åt middag på ett av uteställena passerade en strid ström av grannar, kompisar till barnen, föräldrar till barnens kompisar och arbetskamrater. Gatan blev lite av grannkvarterens vardagsrum. Synd bara att utelivet tvingades stänga lagom till kaffet på maten.

Just den saken förbättras i år eftersom flera krogar längs gatan begärt tillstånd att ha öppet utomhus till 23.00. Och den som ogillar uteserveringar och bilfria gator kan kanske finna tröst i att luften förra sommaren blev betydligt renare. Påtagligt för restaurangpersonalen som upptäckte att borden inte längre blev svarta av avgassot.

Anders Sundström

Mångårig medarbetare på DN Sthlm som ofta funderar på när det är dags att gå i pension.