Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/04/25/svindersvik-10-37/

STHLM I MITT HJÄRTA

Svindersvik 10.37

Det är sjösättning, det säkraste vårtecknet av dem alla

”Kolla, hon flyter, hon flyter!”

En nästan barnsligt upphetsad stämma ljuder över den långsmala viken som spränger sig in i sydvästlig riktning mellan Kvarnholmen och Nackalandet.

På landbacken står ett 40-tal figurer iklädda mer än lovligt slitna arbetskläder, söndernötta handskar och färgfläckade kinder. En av dem studsar lyckligt upp och ner och resten skådar med bävan den vackra träbåten som precis ­glidit av stapeln, ner i Svindersvikens mest troligt blytungt förgiftade vatten.

Det är sjösättning, det säkraste vårtecknet av dem alla, och nu ska vinterns slipdamm bort. Torrt trä ska mättas med vatten, eventuella glipor ska svälla igen och skutan bli tät.

Det går en lättnadens suck genom församlingen på hamnplan. Det verkar som det har gått vägen, dags att skjuta i nästa båt på tur, och sedan nästa och nästa.

Den lilla, lilla båtklubben ligger bara ett tampkast från kryssningsfartygen som tidvis kastar långa skuggor över Stadsgårdskajen.

Här, på den lite småskrotiga hamnplanen, har dock tiden stått still medan skäggen grånat och de moderna flytetygen antagit groteska former.

Min tacksamhet över det lågmälda och strävsamma arbete som bedrivs lite här och var i stan för att bevara åtminstone brottstycken av riktig och stadsnära båtkultur känner inga gränser.

När solen dalar och alla båtar medelst mankraft är i sjön pustar alla ut. Det är vår! Och dags att knäppa en 3,5:a på bryggnocken, som ­belöning. Då kommer det, vrålet. Som på beställning.

”Länspump, någon!!!!”

Ulrika By

Ulrika By är reporter på DN Sthlm och föredrar att betrakta stan från båten eller cykeln.