Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/02/lagerlofsgatan-13-57/

STHLM i mitt hjärta

Lagerlöfsgatan 13.57

Rätta artikel

Det var bara att bromsa in och göra som han sa

Det är att ta i att säga att jag tänker på en viss Selma varje gång jag passerar just den här gatan, men nästan. Med Selma menar jag inte den där sedeln, som snart är på väg att fasas ut, utan den riktiga Selma, hon Lagerlöf.

Gatan i fråga är Lagerlöfsgatan, en av de tristare vi har, knappast värdig en svensk Nobelpristagare i litteratur och ledamot av Svenska akademien. Hon var den första kvinnan i båda fallen dessutom.

Lagerlöfsgatan är en gata man lätt kör förbi, men inte den här dagen. Det stod nämligen en man och vinkade på mig där i backen. Det var bara att bromsa in och göra som han sa: körkort fram och ett djupt andetag för att visa att jag inte hade smakat starkt innan jag satte mig bakom ratten.

Jag skulle aldrig drömma om att köra med alkohol i kroppen – och ändå får jag fjärilar magen när det står en polis vid vägkanten och vinkar in mig. Så även denna gång.

– Jag vill kontrollera nykterheten också, sa han när han konstaterat att kör­kortet var i sin ordning.

Då kunde jag inte hålla mig utan sa: Jag drack nog tre glas vin, och försökte se trovärdig ut. För en sekund såg det ut som om han trodde mig. Då fyllde jag på med: På påskdagen (som inföll några veckor tidigare).

Han skrattade och stoppade ett plaströr i munnen på mig.

Sedan andades jag ut. Provet var negativt. Det kändes positivt.

Eva-Karin Gyllenberg

Eva-Karin Gyllenberg är reporter med förkärlek för Stockholms gatunamn.