Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/06/riksdagshuset-09-00/

STHLM i mitt hjärta

Riksdagshuset 09.00

Rätta artikel

Om det varit ett tv-drama hade manusförfattarna fått se sig om efter en ny utkomst.

Det är morgon och i bänkraderna sitter en grupp gäspande ungdomar flankerade av några få reportrar. Vid ingången står ett par bastanta konstaplar i kostym och försöker se civila ut med bekväma skor och pistolputande kavajer.

”KU-förhör med Statsministern” låter som taget ur ett svenskt avsnitt av ”House of cards” men om det som utspelar sig varit ett tv-drama hade manusförfattarna med stor sannolikhet fått se sig om efter en ny utkomst redan dagen efter premiären.

Det är mitt första KU-förhör men jag kan inte tänka mig att utfrågningen av Maud Olofsson skulle ha bjudit på så mycket mer vad det gäller innehåll eller drama. Om hon dykt upp vill säga. Hennes avvisande brev var dock ett mästerverk i genren undvikande av ansvar:

”Jag ber att få tacka för inbjudan till utfrågning i KU med anledning av Vattenfalls köp av Nuon 2009. Då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att kunna komma till KU och svara på alla frågor, så många år efteråt.”

När man bevakar politik lär man sig nya grejer hela tiden. Inte visste jag att ansvar har ett bäst-före-datum som ansvarigt statsråd själv bestämmer. Fiffigt.

Denna dag är det tre anmälningar som Stefan Löfven ska grillas om. Regeringens hanterande av flyktingkrisen, varför vice statsminister Romson inte också är ställföreträdande regeringschef och hur han hanterat EU-politiken.

De olika deltagarna i Konstitutionsutskottet turas om vid grillen. Som representanter från de olika partierna i riksdagen märks en markant skillnad på temperatur. Hetast är representanterna från SD som mellan sina frågande utropstecken småäter Dumlekola. Ordförande i Konstitutions­utskottet stavar sin politiska hemvist (M) och heter Andreas Norlén. Han inleder utfrågningen och sedan fortsätter det i ungefär samma stil i tre timmar. Anklagelser pråligt utklädda till hypotetiska frågor med ansatser som: ”Hade det inte varit lämpligt, med facit i hand?” eller ”Nu i efterhand, i backspegeln, vad kunde regeringen gjort tidigare?.”

Utfrågarna och den utfrågade gör på det stora hela mycket bra ifrån sig vad det gäller att tala förbi varandra. När det hela är över kliver ordförande Andreas Norlén ner från podiet, fattar statsministerns hand och säger med ett leende: ”På återseende”.

Nästa gång uppdraget ”KU-förhör” dyker upp på vårt arbetsschema avser undertecknad dock försöka hålla sig undan. Min dos av passiv aggressivitet är numera fylld med råge.

Paul Hansen