Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/07/nytorget-18-30/

STHLM i mitt hjärta

Nytorget 18.30

Vi är singlar. Alltså jagar vi.

Vi sitter ett gäng på en uteservering och diskuterar de ständiga, självklara, outtömliga ämnen, som vi är så trötta på och som berör oss mest: jakten på lyckan och kanske även på någon som vill ha barn. Jag har ett barn. Alltså är jag nöjd.

Men vännerna låter mig inte sitta tyst, de ställer frågor om senaste dejten.

– Kan det bli något? Känns det som om ni har en relation på gång?

Jag vrider på mig, besvärad över att göra vännerna besvikna. De tänker vad jag tänker: att åldras tillsammans är fint medan att åldras i ensamhet är ohälsosamt.

Jag cyklar hemåt, tar en omväg genom Grimsta­skogen och där möter jag Karin, som jag jobbade med för nästan tjugo år sedan. Hon konstaterade då i fikarummet på äldreboendet att hon valde att vara singel. Jag trodde henne inte – ingen kan väl seriöst välja att vara singel?

Hon ser fridfull ut, men jag letar efter muskelspänningarna som måste finnas där. Jag är tvungen att fråga henne rakt ut.

– Jo, jag är fortfarande singel. Jag trivs bra med att vara med mig själv.

Medan Karin promenerar vidare med samma lugna, vackra uttryck nu som då står jag kvar och känner mig som om jag blivit pånyttfödd.

Att vara singel behöver inte bara vara en fas mellan relationer, det kan vara ett rikt liv där man väljer sig själv. Jag behöver inte längre vara rädd för att åldras.

På cykeln in mot stan nynnar jag, väl framme lägger jag på lite läppstift. Spanar mot mötesplatsen.

Vart jag ska? På en dejt förstås.

Caroline Cederquist