Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/09/birkastan-19-35/

STHLM i mitt hjärta

Birkastan 19.35

Rätta artikel

Hur mycket Stockholm finns i stockholmarna?

Han hade bott i stan i fyra månader och jämförde den med sitt Göteborg. Det var så mycket attityd här. Folk var inte sig själva. Och stressigt var det, förstås.

Vi övriga runt middagsbordet nickade eftertänksamt åt den nyblivna stockholmarens reflektioner. Han är ju ung, tänkte jag. Det var länge sedan jag hörde det där svepande omdömet om stockholmarna.

Jag växte upp i en betydligt mindre stad än Göteborg, men jag kan inte minnas att jag upplevde stockholmarna som snobbiga storstadsmänniskor när jag flyttade hit för 26 år sedan.

De flesta var hyggliga prickar. Lite mer världsvana än i min småländska hemstad var de ju, men det var knappast till deras nackdel.

Kanske fanns där en viss distans. Men tänk på att distans också kan betyda respekt. Den göteborgska direktheten har sina sköna sidor, men det är inte alltid man har bett om den.

Stockholm präglas precis som de flesta länders största städer av större mångfald och mer tolerans än sina mindre syskon. Det är kanske inte till Knäckebröhult diskriminerade och trakasserade söker sig för att få vara sig själva.

Det är klart att tempot är högre. Det är längre avstånd från A till B. Folk är förmodligen effektivare på jobbet och lämnar mindre utrymme för fritid och övrigt liv att sippra in under kontorstid.

Samtidigt: Hur mycket storstad finns egentligen i stockholmarna när fler än hälften av oss är födda utanför stan?

Anders Bolling

Anders Bolling är reporter på DN och har lättast att koncentrera sig på kaféer.