Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 23:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/10/vasterbron-17-47/

STHLM i mitt hjärta

Västerbron 17.47

Rätta artikel

När trafikljusen slår om blir det åter tyst några sekunder

Jag har precis hört rubrikerna läsas upp på kvart i sex-ekot. Sen kommer fyrans buss, följd av en liten bilkaravan. Nyheterna i mina lurar dränks omedelbart av trafikens ljudmatta.

När trafikljusen slår om till rött vid Västerbroplan blir det åter tyst några sekunder och jag hinner uppfatta några spridda fraser om kommande skattehöjningar – innan trafiken tar över igen.

Jag blänger irriterat på bilarna som brusar förbi. Vilken rätt har dessa bilister att störa mitt radiolyssnande? Har de större rätt till gaturummet än vad jag har? Kan man inte bara stänga av biltrafiken? Och än värre blir det när motorcyklarna plockas fram ur sin vintervila. Då är det ingen idé att sätta på sig hörlurarna alls.

Inte förrän promenaden har lett mig in på Högalidsgatans lugn kan jag åter uppfatta ljudet i hörlurarna – Ekots slutsignatur.

Andra dagar när jag cyklar över Västerbron får saktmodiga morgonflanörer som går i bredd och pratar ett ilsket pling när jag försöker ta mig förbi. I backen ner mot Kungsholmen känner jag skadeglädjen när biltrafiken står stilla i båda körfälten.

Så tar jag bilen över bron en dag. Med radion på susar jag glatt förbi både gående och cyklister. Plötsligt tvingas jag tvärnita för en cyklist som korsar vägbanan vid Västerbroplan. Kan han inte se sig för!

Det måste vara hopplöst för trafikplanerarna att tillfredsställa oss alla. I synnerhet när en och samma person skiftar perspektiv från ena dagen till den andra.

Hans Arbman

Hans Arbman är reporter på DN Stockholm och sitter helst på cykeln när han rör sig genom stan.