Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/19/huddinge-06-50/

STHLM i mitt hjärta

Huddinge 06.50

Rätta artikel

Den vildsinta rådjursgeten jagade katten från tomten

När jag tittar ut genom köksfönstret hajar jag till. Mina ögon möts av en blick. Från någon som har slagit sig ner fem meter från huset. Ögonen är först halvt slutna, och ja, jag förstår att hon är trött. Men när kaffekvarnen rasslar igång piggnar ögonen till och öronen spetsas. Hon vaktar. Och jag vet ju nu vad hon har att förlora.

När vi köpte huset på höstkanten för några år sedan, sjönk det först in efter budgivningen att det i köpet helt nära Huddinge centrum följt med en bit skog.

Då huset har stora fönster skärskådar vi nu hur ekorren går lös på våra odlingsdukar, och utsätts för nötskrikans bligande från häggen utanför när vi står vid diskbänken. Men en rådjursfödsel är förstås svårslagen.

Det förargliga trädgårdsrådjuret – livnärd på trädgårdsplantor – växte i respekt när hon dök upp vid husknuten med ett vingligt litet kid i släptåg. Hennes omsorger och ihärdiga slickande lät oss förstå att det var alldeles nyfött. Vår trädgård hade bedömts vara en säker plats.

Hennes menlöshet var också bedräglig, visade det sig när katten en dag tog sig för att anfalla rådjursbebisen. Det blev stor dramatik när rådjursgeten gjorde en rusning och vildsint skällande jagade katten från tomten.

Framåt kvällen slank kissen klart skärrad tillbaka in genom grinden. Då hade rådjurs­mamman återgått till sina modersplikter, och för oss laddade det upp till final när hon utanför sovrumsfönstret visade upp sina kid – de visade sig vara två!

Det är naturrutan live på vår skogstomt.

Anna Gustafsson

Anna Gustafsson är reporter på DN Sthlm och är lantis i storstaden.