Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/20/gamla-stan-23-10/

STHLM i mitt hjärta

Gamla stan 23.10

Rätta artikel

Är man otrevlig kan de bli provocerade. Provocerade främlingar är farliga på natten

Jag går förbi helikopterplattan utanför Gamla stans tunnelbana under en av de kortlivade kvällar som nyligen förvandlade våren till sommar.

Jag har inte tänkt på det på säkert tjugo år men plötsligt minns jag hur snabbt jag sprang när de där skinnskallarna jagade efter. Över spärrarna, uppför Riddarholmens trappa, in på en liten gränd. De kunde springa förvånansvärt fort i sina tunga kängor men jag var snabbare.

Jag måste komma ihåg att säga till min dotter att alltid ha gympaskor när hon går ut.

Några år senare stannade en bil på Strandvägen, saktade långsamt in bakom mig, öppnade en dörr och tog tag. Jag hade inga gympa­skor den gången, men jag hade en jacka som kunde lirkas av snabbt. Jag måste komma ihåg att säga till min dotter att alltid ha jackan öppen om hon går ut.

Jag måste komma ihåg att säga till henne att aldrig bära två drinkar från baren samtidigt, för att ha en hand fri att slå bort andra händer om det behövs.

Inte heller bära för urringade eller tajta kläder om hon inte vill höra kommentarer från främmande personer i gäng under varma kvällar. Tajta och urringade kläder är farligt.

Hon får inte vara för trevlig mot främmande som ”bara vill prata” lite på vägen hem på Lidingöbanan på natten men inte heller otrevlig. Är man otrevlig kan de bli provocerade. Provocerade främlingar är farliga på natten.

De kan gå av på samma station och sen följa efter. Tills man gömmer sig bakom ett elskåp med hjärtat dunkande så hårt i bröstet att man nästan inte hör fotstegen man lyssnar efter. Ibland har man tur.

Jag måste komma ihåg att säga till min dotter att aldrig ha högklackat (om hon inte har gympaskor redo i väskan), aldrig stänga jackan (om hon går på en trottoar) alltid ha minst en hand fri i baren, inte bära urringade eller tajta kläder och bara vara lagom trevlig mot främlingar på natten. Nej, jag kommer naturligtvis inte att säga det. Blotta tanken på att något av detta skulle hända henne är hemsk. Men än värre är tanken på att hon inte skulle känna sig fri.

Hanna Melin

Hanna Melin är inbiten stockholmare och reporter på DN Stockholm