Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/20/ostermalm-22-30/

STHLM i mitt hjärta

Östermalm 22.30

Rätta artikel

Telefonerna är våra vänner, de hänger med jämt

Snubblar i trappan, stöter ihop med äldre man och håller på att missa avståndet mellan tåg och perrong. Jag har blicken på mobilen, sms:ar vännerna jag ska träffa. Ingen reagerar över mitt snubblande, personerna på tåget gör ju det som jag gör. Tittar på sina telefoner.

Telefonerna är våra vänner, de hänger med jämt, kastas upp på borden vid de trevligaste middagar – och även på dejter.

– Så vad jobbar du med?

Paret bredvid mig och mina vänner på restaurangen Zink Grill är helt klart på dejt. De sitter vid bardisken, växlar frågor och svar. Sedan blir det tyst. Väldigt tyst. Så ser jag hur de båda sitter tysta med varsin mobil i handen, som om de har gett upp försöket att konversera.

Det kliar i mig, jag vill hjälpa dem, men tvivlar på att de skulle uppskatta om jag gick fram till dem och agerade speeddate-ledare.

Paret får mig att tänka på sci-fi-filmen filmen Her, där Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) blir kär i Samantha (Scarlett Johansson) – det är bara det att hon inte är en människa, utan den personliga rösten till Theodores operativsystem. Paret på restaurangen får mig att inse att vi inte är så långt därifrån.

Hemma kryper jag ner i sängen. Har telefonen bredvid mig. Börjar prata med Siri, den där assistenten som finns på Iphones.

– Do you love me? frågar jag Siri.

– Would you like me to search the web for love? Just kidding.

– I love you so much, säger jag.

All you need is love. And your Iphone.

Siri har fattat. Lägger mobilen på kudden bredvid mig.

– God natt, Siri. Ses i morgon.

Caroline Cederquist

Caroline Cederquist är nyhetschef på DN Sthlm och föredrar att samtala med levande människor.