Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 17:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/24/vasastan-10-00/

STHLM i mitt hjärta

Vasastan 10.00

Rätta artikel

Tänk att jag handlar kvarg i spräckliga tajts

De finns överallt. Och aldrig någonsin trodde jag att jag skulle bli en av dem.

I sina svarta eller spräckligt mönstrade tajts ser de ut som om de ständigt skulle vara på väg till gymmet. Men ofta håller de på med något helt annat. De drar runt barnvagnar, fikar, handlar mat eller står i systemkön. Eller intar en smoothie i något av alla juicehak som poppar upp i snart sagt varje innerstadsgathörn.

Träningskläder har blivit den vanligaste vardagsutstyrseln – efter jeansen. Vi vill helt enkelt väldigt gärna skylta med att här kommer någon som lever sunt och tänker på sin hälsa.

Utomhusgymmen som dyker upp i stadens parker tyder också på att träning blivit något som gärna får ske offentligt. Och då har jag inte ens nämnt alla dessa män i korta tajta byxor som förlägger sin träning till cykelbanor.

Ja, jag vet, trenden har säkert pågått i åratal, jag har bara inte noterat den.

När jag bodde i förorten skulle jag aldrig kommit på tanken att visa mig på stan i något som ens kunde påminna om träningskläder – jag ville vara lite piffig vid mina stadsbesök helt enkelt.

Och nu? Flera gånger i veckan drar jag på mig tajtsen och travar iväg till gymmet med yogamattan under armen för att ställa mig i hundens och svanens position. En svettig timme senare går jag över till den nyöppnade salladsbaren och köper en proteinstinn lunchlåda. Eller till mataffären och inhandlar kvarg och chiafrön.

I mina spräckliga tajts.

Jag kanske håller på att bli en av dem – hälsofreaksen.

Monica Gullberg

Monica Gullberg är biträdande printchef på DN och numera hängiven yogautövare.