Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 23:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/26/sodermalm-06-46/

STHLM i mitt hjärta

Södermalm 06.46

Rätta artikel

En byggjobbare gräver, tre andra tittar på

Jag sitter med mitt morgonkaffe och tittar ut över bygget på andra sidan gatan. En byggjobbare gräver lite i en grushög med sin grävskopa, tre andra tittar på.

Nästa morgon är det lite mer fart. En av de tre som tittade på har fått tag i en handdragen vält och plattar till gruset. De två andra tittar på.

Så ser det ut morgon efter morgon. Om det händer något så händer det sakta.

Det ska ta åtta år att riva Slussen och bygga Nya Slussen. Det är en lång tid med mycket strul och stök. Men med tanke på att det ska ta fyra år att bygga bostadskvarteret, som de gräver i grushögarna för, så känns det inte orimligt.

Tonårsdottern påminde nyligen om att ända sedan hon började nollklassen har det alltid funnits byggropar på vägen till hennes skola. Nu är det fjärrvärme som grävs ned i gatan. Den som vill kan konstatera att det går åt en byggnadsarbetare med grävskopa och tre med var sin skyffel för att täcka de grova rören med singel.

För några år sedan spanade Stockholms stads revisorer in en rad byggropar. Den genomsnittliga aktiviteten i groparna var låg. Då skulle kraven skärpas och det skulle kosta pengar att låta groparna i gatan vara gropar månad efter månad efter månad.

Om kraven skärpts verkar det otillräckligt. Och vilka krav ställs om det inte ens blir en grop utan bara en avspärrning.

Södermalmsallén har rustats upp i omgångar i flera år. Årets etapp verkar ha stannat vid lite plastband runt en gräsplätt. Och ännu återstår flera etapper innan det troligen är dags att renovera den första nyrenoverade etappen.

Anders Sundström

Anders Sundström är reporter sedan länge men har ännu inte förstått byggandets logik och tidtabell.