Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/05/30/ulriksdal-15-45/

STHLM i mitt hjärta

Ulriksdal 15.45

Rätta artikel

De andra mammorna har sandaletter. Skor med öppen tå

Avslutningarnas månad, maj, flåsar mig i nacken och utmanar min ­redan till fullo kapacitetsutnyttjade, logistiska förmåga.

Jag tillåts, privilegierat nog, flänga iväg tidigare från jobbet för att hinna grilla hamburgare och spela brännboll med yngste sonens fritids.

Landar precis i tid, gör en elegant stoppsladd med cykeln och suger girigt i mig av det som bjuds: ett underdimensionerat tetrapack äppeljos.

”Om du hinner komma, mamma, så kan du väl klä dig lite mer modernt, som de andra mammorna”, hade sonen sagt samma morgon.

Det är i ett i alla delar hisnande uttalande som jag till fullo ännu inte hunnit smälta, men när jag väl står där med slagträt i högsta hugg går det långsamt upp för mig vad han möjligen avsåg.

De andra mammorna har sandaletter. Skor med öppen tå. Kilklackar. De har kjolar och blusar och klänningar och sommarkappor som sveper runt benen som gigantiska vindfång.

De kan med andra ord inte spela brännboll, för de kan inte springa som folk.

Några kan för övrigt inte ens reglerna, för de har aldrig spelat brännboll, för de är uppvuxna i länder där de aldrig ens hört talas om brännboll och hur ska man då kunna spela brännboll?

Så vi skrattar, förklarar, pekar, hejar och bränner så småningom ut varandra på löpande band.

Själv gör jag två frivarv på raken och får till slut ett godkänt ögonkast av sonen. Det känns stort. Jag levererade. Även om det inte var precis på det sätt som han kanske hade önskat.

Ulrika By

Ulrika By är reporter på DN Sthlm och slår ett slag för allas rätt till funktionell klädsel.