Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM i mitt hjärta

Tallkrogen 12.45

Jag har aldrig ­kunnat tacka nej till en utmaning

Jag åker genom Stockholm i en minibuss. Det är en av de sista dagarna i maj. Utanför skiner solen. Alla i bilen är knäpptysta.

”Detta är av yttersta vikt: Du får under inga omständigheter prata med de andra den första och andra dagen. Inget artigt hej, inget viskande, inget småsnack. Total tystnad gäller. Hela dagen, båda dagarna”, löd instruktionerna. Nyss satt jag och hyperventilerade i terminal 2 på Arlanda, sneglande på män­niskorna som kom och gick. Skulle någon av dem vara med?

Mejlet kom för en månad sedan: ”Vi håller på att casta till en tredje säsong av SVT:s ”Genikampen”, ett reality- och tävlingsprogram, och vi söker smarta, uppfinningsrika människor som är bra på kreativ problemlösning. Är det här något du skulle vara intresserad av?”

Jag har aldrig kunnat tacka nej till en utmaning.

Än vet jag inte att den unga blonda tjejen till vänster om mig är lika fixerad vid mönster som jag, att hon som sitter försjunken i sin mobil där bak är dotter till den småleende mannen med yvigt hår och stor Skellefteåtröja på min andra sida, eller att tjejen bakom honom är upphandlingsjurist och slår vem som helst i Maffia.

Vi åker förbi skylten till Tallkrogen. Där bor en av ytterst få vänner som vet om att jag ska göra det här. På kvällen, i hotellrummet som blir mitt hem de närmaste veckorna, skriver jag till vännen och berättar att vi passerat.

”En bil fylld av tysta genier gled förbi Tallkrogen”, svarar hon. ”Underbart bisarr bild.”

Maria Gunther

Maria Gunther är vetenskapsredaktör på DN och alldeles för förtjust i tankenötter, korsord och kluriga matteproblem.
PS. ”Genikampen” börjar sändas den 28 augusti.