Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM i mitt hjärta

Solna 14.30

Byggnader kastar skuggor som får brisen att krusa vattenytan

När jag ännu var i 20-årsåldern bodde jag nära Råstasjön, en grön liten oas mitt i Solna som är hem åt ett dussintal fågelarter. Jag gick runt sjön varje dag, oavsett väder, vilket gjorde att områdets egenart framträdde:

Hur hägrarna rörde sig som urtidsdjur om vintrarna.

Hur fågelskådare med skägg och ryggsäckar samlades i grupper för att betrakta djur som ingen annan såg.

Hur måskolonin svärmade över sjöns små öar om vårarna.

Ibland syntes mer sällsynta saker, som en sommardag då en stor sköldpadda med utdragen hals solade sig på en sten i vattnet.

Numera bor jag inte längre i Solna, men av svartgula skäl återvänder jag ibland och en hel del har hänt sedan jag flyttade.

Höghus och en gigantisk arena tornar nu upp sig vid sjöns ena strand och byggnaderna kastar hotfulla skuggor som får eftermiddagsbrisen att krusa vattenytan lite extra.

Från början var planen att ännu fler hus skulle byggas och att halva strandkanten skulle ockuperas av betong. Riksdagsledamoten Hanif Bali kallade sjön för ”likvattnet som ligger bredvid arenan”, vilket säger en del om hur naturen värderades.

Men de folkliga protesterna vann. Efter en utdragen David-mot-Goliat-kamp beslutade Mark- och miljö­överdomstolen i våras att de här planerna skulle stoppas.

Därför känns det extra rogivande att promenera runt sjön i dag, se fåglarna och höra suset av vinden i vassen. Byggnaderna kommer inte kunna ta fler kliv i riktning mot sjön och den omgivande skogens invånare.

Karl Dalén

Karl Dalén är ansvarig för sociala medier på DN och ett stort fan av Alexander Isak.