Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/04/kungsbron-08-52/

STHLM i mitt hjärta

Kungsbron 08.52

Här står vi och trängs, vi som vägrar inse att vi borde flytta

Den långa kön ringlar sig fram längs perrong tre och fyra, mot den gråa trappan. Här står jag och trängs varje morgon med andra som, liksom jag, vägrar inse att vi borde flytta. Alla med datorn i väskan, alla med undvikande ögon, blickar som säger att vi vill vara någon annanstans, leva något annat liv.

Alla kan reglerna. Redan långt bort på perrongen måste man välja om man ska hålla till höger eller till vänster om betongpelaren med hissen. Avgöra vilken kö som verkar gå snabbast. Var man kan vinna den där sekunden eller två mindre tid här på perrongen.

Jag har ljudboken av Neil Gaiman på hög volym i hörlurarna och försöker låta bli att tänka på hur stor del av mitt liv jag tillbringar på cykel, på tåg, buss, till fots och i den här trappan, på den här perrongen.

Killen framför mig bär på något långt och otympligt. Ett stativ? Väskan stör den strikta ordningen vid trappans fot: varannan från ­vänster, varannan från höger, två eller högst tre trappsteg efter den framför och sedan gå upp i samma takt som alla andra. Men jag måste ge honom mer utrymme.

Stativet fastnar nästan i den skarpa svängen halvvägs upp, men det går bra, han kommer loss.

Först när vi kommit ut genom dörren till Kungsbron, och alla sprids och försvinner åt alla håll, känns det som jag kommit fram till Stockholm. Först då kan jag andas.

Maria Gunther

Maria Gunther är vetenskaps­redaktör på DN och bor i Uppsala. Hittills i år har hon ägnat 490 timmar, eller mer än 20 dygn, till att ta sig till och från jobbet.