Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 08:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/06/mall-of-scandinavia-15-30/

STHLM i mitt hjärta

Mall of Scandinavia 15.30

Det här skulle aldrig hända i Karlstad!

Inga skridskor! Det här skulle aldrig hända i Karlstad! utbrister min vän när vi kommer ut från sportbutiken. Hon slänger dessutom en arg blick på Friends arena som ligger bara några meter därifrån.

Kanske har bristen på skridskor ingenting alls med staden att göra men att det är fotboll och inte hockey som gäller i Stockholm är tydligt.

För mig, som likt min vän kommer från hockeystaden Karlstad, blev kulturkrocken ett faktum bara några veckor efter att jag hade flyttat hit. På en afterwork hörde jag två kollegor prata om att det fanns gnagare på redaktionen.

Skärrad såg jag för mitt inre hur råttor och kaniner smög runt bland skrivborden och mumsade på överblivet fikabröd i någon papperskorg på kvällarna. Senare förstod jag att det var fotboll de pratade om.

Nästa chock kom när några av kollegorna under en lunch avslöjade att de aldrig hört talas om Håkan Loob. Jag satte nästan min dåligt uppvärmda Finduspaj i halsen.

Det är också mycket prat om vilket lag man håller på. Den frågan ställs aldrig i Karlstad. Färjestad (Ja, jag menar hockeylaget!) är en del av stadens identitet. Och även om lagets omåttliga popularitet hos lokala medier, näringsliv och kommunala företrädare kan bli tröttsam, är det svårt att låta bli att ryckas med i hockeyfebern under slutspelet. De senaste säsongerna har de dock inte levererat. Kanske är det dags att bli stockholmare på riktigt och börja bry sig om fotboll i stället. Frågan är bara vilket lag jag ska heja på.

Caroline Englund

Caroline Englund är redaktör och reporter på DN och tycker egentligen att fotboll är en ganska kul sport.