Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/10/arlanda-14-20/

STHLM i mitt hjärta

Arlanda 14.20

Kåken är en ful fyrkant. Punkt

Även om substantivet generalisering skuggar följande mening vill jag ändå påstå att taxichaufförer ofta levererar skarpt utmejslade åsikter ibland, ackompanjerade av enkla lösningar på komplexa problem. I alla fall de jag åkt med. Som chaffisen Michael Winiarski och jag nyligen åkte med i Kiev. Han var minst sagt förbannad och menade att Ukrainas problem inte bara bestod av det ryska hybridkriget och ockupationen av Krim utan att politisk korruption var ett minst lika stort elände. Lösningen han föreslog var minst sagt drastisk.

Man borde skjuta alla i ledningen och sedan skjuta alla som kom till begravningarna.

Förbannad var även den taxichaufför som körde mig till Arlanda nyligen.

Hans ilska tog inte avstamp från en lika eländig verklighet som hans ukrainska motsvarighet, men han var minst lika vresig. Ursprunget för animositeten stavades Nobel center och jag har inte upplevt sådan ilska sedan jag aningslöst råkade nämna för brorsan att ”Det är väl ändå bra att IFK Göteborg är i fotbollsfinal.”

Brorsan är Gaisare.

Enligt den jury som valde det vinnande förslaget så var Nobel center elegant, tidlöst, vackert och kunde med tilltalande lätthet, slank form och med måttfullt fotavtryck på ett övertygande sätt symbolisera Nobelverksamheten. Taxichauffören skrädde inte med orden och när han 520 kronor senare tryckte ut kvittot avslutades den 46 kilometer långa tiraden med en sammanfattande slutkläm:

”Vilket ordbajseri. Kåken är en ful fyrkant. Punkt.”

Paul Hansen

Paul Hansen är fotograf på DN, född i Göteborg och gift med en tjej från Frölunda.