Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 00:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/10/vinterviken-11-05/

STHLM i mitt hjärta

Vinterviken 11.05

Tyvärr finns det även Män som inte svarar

Nej, fortfarande inte ett ljud, säger väninnan och håller upp skärmen på telefonen.

På höger sida av displayen: en radda gröna meddelanden. Samtliga avslutade med frågetecken. På vänster sida: Tomt. Och det trots ett läskvitto under varje meddelande.

Jag och väninnan vandrar Vinterviken runt. Vår agenda är full av ämnen att avhandla – nya jobb, sedda serier, lästa böcker – ändå kommer promenaden att kretsa kring en och samma fråga. En fråga som föremålet för vår diskussion dessvärre verkar uppfatta som en icke-fråga. Denne någon, mannen som min väninna haft en relation med i tre månader, vaknade nämligen en morgon – ja, i hennes säng faktiskt – och slutade samma dag inte bara att höra av sig, utan även att svara henne.

I en uppmärksammad krönika satte DN:s Åsa Beckman nyligen fingret på den obehagliga företeelsen om Män som inte frågar kvinnor om saker. Jag vill tillägga att det tyvärr även finns Män som inte svarar. Min väninnas plötsligt stumma snubbe är nämligen ingen isolerad händelse, utan ett fenomen. Huruvida icke-svara-syndromet kommer sig av feghet, dålig uppfostran, dejtingappkulturen (där vi närsomhelst kan trycka bort personer som plötsligt inte faller i vår smak) kan man spekulera i. Främst handlar det dock om ett svinigt maktmissbruk i vilket ignorerandet blir ett sätt att pausa relationen tills han vet vad han vill med den. Vinterviken är rundad och vi släpper ämnet för boken vi bägge just läst. Den handlar om en kvinna som skriver brev till en man som aldrig svarar. Den heter ”I love Dick”.

Sofia Edgren

Sofia Edgren är reporter på DN Stockholm. Hon motar höstförkylningen med kallbryggt te från nyupptäckta Doktor Mat på Tegnérgatan.