Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/17/upplands-vasby-23-45/

STHLM i mitt hjärta

Upplands Väsby 23.45

Väldigt lite var egentligen bättre förr

Återträff med min gamla skolklass. Såg med stark oro fram emot en träff med ett gäng åldringar – och så jag.

Vi var alla gråare – väldigt mycket gråare – än sist och några hade slutat sin livsresa. Vi kom gemensamt fram till att den där personen man ibland tvingas se i spegeln ser yngre ut där än vad den faktiskt är i verkligheten.

Sedan åkte vi till vår gamla skola och kom gemensamt fram till att allt inte var bättre förr – i alla fall inte skolan.

Vi mindes gemensamt det gamla utedasset som vi försökte undvika att besöka de första skolåren. Vi kom också ihåg lukten från den gravt förorenade sjön som numera anses vara badbar.

Och i den nya skola som byggts kring de delar av den gamla som inte rivits finns riktiga slöjdsalar och gymnastiksal. Vi mindes långa promenader till träslöjden i ett gammalt torp och någon enstaka timme med innegymnastik i syslöjdsalen där golvet var fullt av nålar.

Några av oss saknade vindsvåningen med alla dammiga planscher – om livets uppkomst och spännande djur. Och spritlukten från stencilapparaten.

Sedan åt vi gott, drack gott och diskuterade dåtida och nutida samhällsproblem med bestämda uppfattningar. Eftermiddagen blev till sen kväll men pendeltågstrafiken har blivit mycket tätare än förr och inte somnade jag på tåget heller.

Väldigt lite var egentligen bättre förr.

Anders Sundström

Anders Sundström är 65 år och började i Bollstanäs skola vid sjön Norrviken 1958.