Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/24/rosenlund-17-40/

STHLM i mitt hjärta

Rosenlund 17.40

Två män utvecklade teorier om att Säpo låg bakom

Visst är det mysigt när folk börjar prata med varandra i kollektiv­trafiken?

Fast i verkligheten är det där gulliga småpratet rätt sällsynt. Det som sätter fart på samtalen är, som så ofta i olika sammanhang, den upplevda närvaron av en gemensam fiende. Fyran har blivit en riktig pestbuss, i alla fall när man ska ta sig över Västerbron söderut sent på eftermiddagen. Den är proppfull, ibland kommer man inte ens med. Och när man gör det väntar en färd i snigelfart över bron, medan man står svettig och inklämd och funderar över hur pinsamt det skulle vara om man svimmade.

En sådan eftermiddag hade vi äntligen kommit fram till Rosenlund och andades lite friare när föraren sa i högtalaren: ”Avstigning för alla, bussen vänder”. Ingen förklaring. Okej då. En del muttrande hördes. Fast det skulle väl snart komma en ny? När nästa fyra kom upprepades samma sak. Avstigning för alla. Nu var vi dubbelt så många på hållplatsen och surret började komma igång på allvar. Vad håller de på med?

Först den femte fyran släppte på oss, och nu var gemenskapen ett faktum. Alla pratade med alla. Intill mig stod två män som, påhejade av hela bussen, utvecklade teorier om att Säpo låg bakom, kanske handlade det om en match på Globen. Men jäkla SL som bara låtsas som ingenting!

Det sista jag hörde när jag steg av vid Skanstull var den ene mannens upprörda röst: ”Det här är en skymf mot all infrastruktur som finns. Att betala för något man inte får.”

Malin Nordgren

Malin Nordgren är redaktör för Insidan och har 61:an som ny favoritbuss.