Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-12 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/25/hornsgatan-14-40/

STHLM i mitt hjärta

Hornsgatan 14.40

”Youth is wasted on the young”

Det måste finnas en fåtölj i en fönsternisch ledig, annars tar jag min ryggsäck och letar vidare.

Men är det tomt i en nisch blir jag nöjd och plockar fram mitt lilla kontor. Det finns uttag alldeles bakom ryggstödet. Här kan jag grubbla lite och knacka ner saker jag inbillar mig är viktiga, och med en smula tur sådant som faktiskt är det.

Bageln med färskost är inte dum, men den hinner bli torr i kanterna medan timmarna går. Kaffet hinner bli kallt innan jag ens hunnit få pappret runt valsen. Pappret runt valsen? Förstår någon den bilden längre?

Jag tittar upp och blicken badar i ett dussin persikosläta ansikten under tjocka hårsvall. Jag har inte hamnat i ett manga-lajv. Saken är att det blir ungdomsgård här på eftermiddagarna. Särskilt på fredagar. Gymnasisterna bildar små energiska grupper, och surret stiger.

Vad vackra de är. Han den taniga, hon den oborstade i hörnet, de är vackra allihop. Underligt. Jag tittar ner igen och upptäcker mina händer över tangentbordet. De har fläckar och är draperade med lite för mycket hud. Hur kunde jag inte förstå då hur vackra vi var? Hur kunde jag se bara skavanker? Shaw hade rätt, naturligtvis: ”Youth is wasted on the young”.

De verkar engagerade, de ska samlas någonstans. De har en plan. Pratar de inte lite snabbt?

Nu vänder jag mig mot fönstret. Där nere brötar byggarna på Slussen. Djurgårdsfärjan försvinner bort i diset. I glaset blir jag varse en reflektion av ett ansikte som påminner mig om någon.

Anders Bolling

Anders Bolling är reporter på DN och försöker komma ihåg att använda handkräm.