Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/10/27/gotgatan-16-24/

STHLM i mitt hjärta

Götgatan 16.24

När min lokala Ica öppnade champagnebar orkade jag inte ens bli arg

Jag förstår verkligen exakt hur Travis Bickle känner sig i Taxi Driver när han muttrar att Someday the rain will come and wash all this scum off the streets.

Jag brukar tänka samma sak varje gång jag navigerar fram genom folkmassorna i det småborgerliga-gå-och-såsa-med-tvillingbarnvagnen-helvete som innerstaden har förvandlats till. I synnerhet Söder där jag bodde i sex år och som jag inte ens under pistolhot skulle flytta tillbaka till.

Antagligen har jag alltid varit en genuint småaktig småstadspersonlighet, men när jag för ett tag sedan emigrerade till förort var det ändå en sorts pånyttfödelse. Här hade man gått och blivit så van vid det absurt performativa i innerstadstillvaron att man inte längre reflekterade över det. När min lokala Ica öppnade champagnebar orkade jag inte ens bli arg, Acne-humaniderna som stod och väste om Bollinger fick väl stå där och leka jet-set bland medwurst och potatis då.

Men så kom flytten. Och kort efter den dagen då jag stod där på mitt nya lokalfik ute i ingenstans och såg vanliga schletna människor beställa en helt vanlig kopp kaffe – inte en latte som kräver så många baristaingrepp att det bara är en tidsfråga tills man måste begära offert – och plötsligt kände jag mig så himla bekräftad i min egen schletenhet. Det är ju här jag hör hemma. Här går vi lite smårisiga, smågrisiga och småfula till det lokala kaféet och orkar inte ens skämmas över att vi har fläckiga mysbyxor på oss.

Äh, jag älskar Söder. Också. Och jag älskar innerstan. Det är fasadmänniskorna och deras exklusiva vanor jag inte tål. Dags för alla som inte är jag att skärpa till sig lite.

Johan Hilton

Johan Hilton är redaktör på DN Kultur och kan ibland känna ett styng av längtan efter biograferna i innerstan.