Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 02:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/02/soderforort-18-47/

STHLM i mitt hjärta

Söderförort 18.47

Rätta artikel

Det är svårt att värja sig från de fattigas utsatthet

Det är vardagkväll. Vore det inte för att jag har det yrke jag har kanske jag skulle hänga i gymmet, ta en fika med en kompis eller bara försöka pusta ut ett par timmar hemma i soffan. Om det hade varit en så kallad ”barnvecka” skulle jag förmodligen försökt peppa sönerna i deras läxläsning och när den väl överstökats skulle jag mest antagligt försökt sätta mig in i vilka Youtubekanaler de för närvarande överdoserar sina växande hjärnor med.

Men jag är, fantastiskt nog, reporter och får då och då möjlighet att kliva ut ur min privi­legierade medelklassbubbla.

Den här kvällen har jag gjort det.

Jag är i en lokal ett par kvarter bakom ett förortstorg och får vara med när papperslösa kvitterar ut skänkta matkassar med konservburkar, bönor, bröd. Några barn kryssar runt bland kassarna, väntar på att någon av deras föräldrars namn ska ropas upp.

Det är svårt att värja sig – både mot de fattigas utsatthet och från volontärernas medmänskliga värme. Men också mot den fråga som obönhörligen dyker upp:

Vem är jag som står här och tittar på?

Klockan går. Jag börjar inse att jag måste skynda mig hemåt. Mataffären där jag ska hämta veckans förbetalda matkassar stänger klockan 22, jag måste hinna dit innan affären stänger.

Jag hör mig själv gnälla högt över hur stressigt mitt liv är, men jag lyckas hämta mina kassar, fyllda av färskvaror, innan butiken stänger.

Ulrika By

Ulrika By är reporter på Stockholmsredaktionen och ödmjukt tacksam för att hon i den rollen får chansen att se så många olika delar av livet i Stockholm.