Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/16/sodermalm-07-59/

STHLM i mitt hjärta

Södermalm 07.59

Rätta artikel

Äntligen en främling som verkar se just mig

Det inget poetiskt kring vändplatsen på Luthens gränd. Lastbilar häckar vid jättedörrarna som går in till Rosenlunds sjukhus mörka lager. Råa gråa betongväggar tornar upp sig mot himlen.

En dag har någon klottrat en enögd trekant och texten ”Novus ordu seclorum” en bit upp i trappan mot parken. Kan det vara dotterns humanistkompisar som testar sina nyvunna latinkunskaper? Jag frågar henne. ”Amen (suck), det är ju Illuminati-reklam”, säger hon världsvant och går vidare i livet.

Jag står kvar som en ignorant fåne och grubblar över vad Illuminati kan ha för konspiratoriska planer för min oglamorösa gatstump. Men det uppstår ingen ”Da Vinci koden”-feeling så jag släpper det.

Jag övergår till att tvångsstirra på den mer iögonenfallande sprejmålning som dök upp för något år sedan och vars själlöshet jag verkligen försökt ignorera.

Det måste finnas någon slags hemlighet i bilden av en himmelsblickande flicka i Bajenfärger med en fågel på axeln? De där galna proportionerna borde betyda något? Men precis som med nästan all street art i det offentliga rummet uppstår det liksom aldrig någon undertext. Bara ett astrist, platt bildspråk.

Plötsligt händer det. På andra sidan vändplanen, i trappan ner mot Magnus Ladulåsgatan, hänger en liten försagd brun presentetikett fastknuten i räcket. Någon har skrivit texten: ”Orden/ du och jag/ är separata”. Ren skär poesi. Äntligen en hemlig hälsning som jag kan relatera till. Äntligen en främling som verkar se just mig.

Helena Lindblad

Helena Lindblad är filmredaktör på DN och avundas den smarta hjärna som skapat tidsaktuella serien "Black mirror".