Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 08:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/21/hokmossen-13-15/

STHLM i mitt hjärta

Hökmossen 13.15

Rätta artikel

Stockholms bostadsmarknad är sjuk

I det pyttelilla egnahemsköket där tiden har stått still sedan 1943 trängs en för stor grupp människor. De petar på originalluckorna, diskuterar hur köket kan flyttas till vardagsrummet, granskar kritiskt den blommiga tapeten.

Stockholms bostadsmarknad är sjuk. Det är en öppen dörr att slå in, men här kommer jag.

Man lusläser Hemnet, drunknar i formuleringar som ”vind – med golvyta!” och ”möjligheternas gillestuga!”, man läser besiktningsprotokoll och funderar över hur allvarligt det är att entrétrappan ”hotar husets grundstomme på sikt” och man vallfärdar, tillsammans med hundratals andra som ser exakt ut som en själv, iväg på visning.

I mikrohuset, uppfört i lummiga Hökmossen under Andra världskriget, ramlar jag återigen rakt igenom den där öppna dörren av galenskap. Samtidigt som jag försöker hindra min treåring från att trilla ner i ”fungerande antik tvättmaskin!” i den fuktskadade källaren, försöker jag beräkna motståndet och därmed slutpriset.

”Det är ju en fantastisk grund så att säga, inga anmärkningar alls, förutom det där med taket då”, säger mäklaren upprymt.

Han syftar på att taket läcker i vardagsrummet. Petitess i ett hus så pass nära tunnelbanan.

En snabb överslagsräkning ger vid handen att husets egentliga kostnad, om man löser ut tomträtten, kommer landa på runt nio miljoner. För 54 kvadrat! Ett ruckel! Som har ett kök vi inte ens får plats i alla fyra samtidigt! Det är ju vanvett!

Man kanske skulle lägga ett bud?

Emma Bouvin

Emma Bouvin är reporter på DN och den som pratar högt om vad tomträtt egentligen innebär på visningar i närförort.