Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/sthlmimitthjarta/2016/11/24/spokparken-17-57/

STHLM i mitt hjärta

Spökparken 17.57

Rätta artikel

Det är här drömmarna bor

Jag tar de sista trappstegen i ett snabbt, andfått kliv. Trappan är lång och ganska brant. Sneglar upp mot de gamla sekelskifteshusen bredvid Spökparken. Upplysta fönster i mörkret. Hur trött jag än är fylls jag av energi när jag kommer hit.

Portarna är tunga men väl inne i byggnaden blir sinnet lätt. Det är här drömmarna bor. Det var länge sedan vi gick i skolan men det är ändå här vi träffas varannan vecka. För att lära oss något igen. Och i vårt fall, att lära oss att skriva. En roman, en deckare, en Stockholm noir, eller vad det nu blir. Om det nu blir.

Här finns också oändligt tålmodiga lärare som coachar hoppfulla medelålders revisorer, reklamare och journalister som ännu inte släppt taget om drömmen. Författardrömmen som ständigt svävar som olikfärgade ballonger ovanför våra huvuden.

Ibland skrattar jag för mig själv och tänker på Billy Crystals rollfigur i ”Släng morsan av tåget”, en ambitiös författare som också undervisar i skrivande. Hans elever är mer eller mindre hopplösa vuxna amatörer med författar­drömmar. När det går särskilt trögt med hemuppgiften muntrar jag upp mig själv med att den allra mest hopplösa av de amatörmässiga, Danny de Vitos lätt efterblivna rollfigur, faktiskt är den som lyckas bäst med sina författarambitioner.

När jag efter lektionen går ner för trappan igen lite senare på kvällen, bär jag fortfarande med mig den röda ballongen, svävandes några meter ovanför huvudet. Osynlig för blotta ögat.

Catia Hultquist

Catia Hultquist är chef på DN Stockholm och drömmer också om en skrivarlya i Nice.